Факултет за деловна економија и организациони науки

Редовни професори:

 1. Проф. д-р Марјан И. Бојаџиев – УАКС Ректор, Шеф на катедра Бизнис
 2. Проф. д-р Томе Неновски – Поранешен заменик на гувернерот на Народна банка на Р.Македонија
 3. Вон. Проф. д-р Венера Крлиу Ханџиски – Проректор за настава
 4. Проф. д-р Марјан Петрески – поранешен Проректор за НИР
 5. Вон. Проф. д-р Снежана Христова – Декан на Факултетот за Деловна Економија и Организациони Науки
 6. Проф. д-р Ана Томовска Мисоска– Шеф на катедра за менаџмент и менаџмент на човечки ресурси
 7. Вон. Проф. д-р Димитар Ковачевски – Шеф на катедра за маркетинг
 8. Вон. Проф. д-р Миодрага Стефановска Петковска – Шеф на катедра за деловни модули и општо образование
 9. Вон. Проф. д-р Душица Стевчевска Србиновска – Шеф на катедра за сметководство и ревизија
 10. Проф. д-р Илијана Петровска визитинг професор на Универзитетот Тор Вергата во Рим, алумни на Европска фондација за истражување на претприемништвото (ЕФЕР)
 11. Вон. Проф. д-р Елена Бундалеска
 12. М-р Ивона Милева
 13. М-р Стефан Таневски
 14. М-р Марија Андонова

Надворешни соработници

 1.  Проф. д-р Анета Крстевска– Главен економист во НБРМ
 2. Проф. д-р Евица Делова Јолевска
 3. Проф. д-р Зоран Шапуриќ
 4. Проф. д-р Јадранка Мршиќ – Виш Научен соработник
 5. Проф. д-р Игор Величковски
 6. Вон. Проф. д-р Владимир Наумовски– Поранешен извршен директор на Македонска банка за поддршка на развојот
 7. Вон. Проф. д-р Филип Ивановски – Генерален директор на Пакомак
 8. доц. д-р Благица Петрески
 9. доц. д-р Весна Кондратенко
 10. д-р Горан Василев
 11. Д-р Надица Јовановска Бошковска – научен соработник
 12. Д-р Александра Наќева Ружин
 13. Д-р Коста Котески
 14. Д-р Маја Парнарџиева Змејкова
 15. Д-р Маја Стевкова Штериева
 16. Д-р Самир Латиф
 17. Д-р Сања Николиќ
 18. Д-р Сашо Ордановски
 19. М-р Ангелка Пеева Лауренчиќ
 20. М-р Весна Кузмановиќ
 21. М-р Весна Чушкова
 22. М-р Владимир Стефановски
 23. М-р Влатко Бежовски
 24. М-р Елена Младеновска Јеленковиќ
 25. М-р Жаклина Гештаковска Алексоска
 26. М-р Зденка Николовска
 27. М-р Иво Пауновски
 28. М-р Игор Атанасов
 29. М-р Ирина Стефанов Бабиќ
 30. М-р Кристијан Петкоски
 31. М-р Роберт Манасиев
 32. Александар Аризанов
 33. Викторија Несторовска
 34. Крсто Несторов
 35. Маријана Андриќ
 36. Силвија Димитрова
 37. Тихомир Петрески

Визитинг професори

 1. Проф. Витторио де Педис– Професор на европска бизнис-школа ESCP-ЕAP во Торино, Италија
 2. Проф. д-р Лука Њан – редовен професор на Универзитетот Тор Вергата во Рим
 3. Д-р Џулија Фламини – Универзитет Тор Вергата во Рим
 4. Проф. д-р Ентони Кларк – професор на колеџот во Сент Луис
 5. М-р Мариса Мак Исак – Marisa Mac Isaac, MA – U.S. Department of State
 6. Д-р Паола Вола – Универзитет на Источен Пиемонт
 7. Д-р Боби Иванов – професор на Универзитетот во Кентаки, САД
 8. Д-р Кимберли А. Паркер – вонреден професор на Универзитетот во Кентаки
 9. Ален Мулдер – Институт за менаџмент сметководители, Холандија
 10. Проф. Ел-Хаџ Бах – Професор на Универзитетот Аукланд  во Нов Зеланд
 11. Проф. Герхард Васенберг– Професор на Универзитетот во Ахен, Германија
 12. Проф. Ирена Николовска – Професор на Универзитетот Бари во Мајами, Флорида
 13. Проф. Јака Вадњал–Професор на  ГЕА Универзитетот во Љубљана, Словенија
 14. Проф. Жан- Франсоа Гањ –Предавач на Институтот Жештион во Париз, Франција
 15. Проф. Џереми Крипс– Почесен доктор на науки на УАКС, професор  на Универзитетот Финли во Охајо, САД
 16. Проф. Николас Кфури– Професор на Националниот универзитет Кордоба во Аргентина

Факултет за Архитектура и дизајн

Редовни професори:

 1. Проф. д-р Мишко Ралев– Декан на Факултетот за архитектура и дизајн при УАКС
 2. Проф. д-р Викторија Еремеева Наумовска – Продекан за настава на Факултетот за архитектура и дизајн
 3. Проф. д-р Тони Васиќ Шеф на катедра за дизајн
 4. Вон. Проф. д-р Виолета Бакалчев – Шеф на катедра за архитектура
 5. Проф. д-р Владимир Ладински– професор на ФАД
 6. Проф. д-р Љупчо Јованов – професор на ФАД
 7. М-р Владимир Десков – Докторанд
 8. М-р Максим Наумовски – Докторанд
 9.  М-р Бранислава Ѓорѓевиќ Атанасовска– Асистент на УАКС
 10. М-р Ана Велинова – Асистент на УАКС
 11. М-р Нина Карангелеска Тодоровска – Асистент на УАКС
 12. М-р Мартин Деловски– Асистент на УАКС

Надворешни соработници

 1. Проф. д-р Ермис Лафазановски Член на неколку меѓународни и домашни асоцијации од областа на антропологијата и литературата
 2. Проф. д-р Мартин Гулески –Асистент на УАКС, добитник на најпрестижната награда за архитектура во земјата “Андреа Дамјанов
 3. Доц. д-р Дита Старова Ќерими – Асистент  на УАКС
 4. д-р Јордан Шишовски
 5. д-р Хари Локвенец
 6. М-р Сашо Блажевски – Докторанд
 7. М-р Иван Мирковски – Докторанд
 8. М-р Фетах Фетаху – Асистент на УАКС
 9. М-р Павел Вељановски
 10. М-р Зоран Павлов
 11. М-р Влатко Коцевски

Визитинг професори

 1. Д-р Харалд Трап – Технички универзитет во Виена
 2. Проф. Боб Гидингс – Професор на Универзитетот во Северна Умбриа, Велика Британија
 3. Проф. Винко Пенезиќ – Професор на институтот за Архитектура Пенезиќ и Рогина во Риека, Хрватска
 4. Проф. Крешимир Рогина– Професор на институтот за Архитектура Пенезиќ и Рогина    во Риека, Хрватска
 5. Симон Хартман – ХХФ архитекти, Базел , Швајцарија
 6. М-р Гордан Ивановски, НУ Музеј на Македонија

Факултет за компјутерска техника и информатика

Редовни професори:

 1. Ирена Стојменовска  – ДЕКАН на ФКТИ
 2. Адријан Божиновски – Професор
 3. Марија Андонова – Професор
 4. Гоце Гаврилов –  Професор
 5. Иван Петров–  Професор
 6. Симон Бојаџиев – Асистент
 7. Хари Локвенец

Надворешни соработници:

 1. Наташа Атанасова Бојаџиевска –АССЕКО
 2. д-р Симон Бојаџиевски– ВИП Австрија
 3. Д-р Горан Биџовски
 4. Д-р Стојан Китанов
 5. М-р Бојан Богдановски
 6. М-р Васил Хаџи-Јорданов
 7. М-р Виктор Денковски
 8. М-р Игор Настоски
 9. М-р Огнен Спироски
 10. М-р Огнен Фирфов
 11. Даниела Велиновска
 12. Дејан Митов
 13. Д-р Марија Станојеска
 14. М-р Богдан Јелискоски
 15. М-р Моника Арсеновска
 16. Дени Мирчевски – Ендава

Визитинг професори:

 1. Д-р Стево Божиновски –Визитинг професор на УАКС, предавач на Универзитетот во Јужна Каролина, САД

Факултет за политички науки

Редовни професори:

 1. проф. д-р Стево Пендаровски – во мирување, вршител на јавна функција Претседател на Република Северна Македонија
 2. проф. д-р Зоран Шапуриќ –  во мирување, вршител на јавна функција
 3. проф. д-р Ана Томовска
 4. проф. д-р Иван Додовски
 5. проф. д-р Миодрага Стефановска
 6. вон. проф. д-р Венера Крлиу Ханџиски – Проректор за настава и в.д. декан на Факултетот за политички науки
 7. вон. проф. д-р Марина Андева
 8. доц. д-р Димитринка Јорданова-Пешевска
 9. доц. д-р Кате Трајова
 10. доц. д-р Огнен Вангелов

Надворешни соработници

 1. проф. д-р Евица Делова – Јолевска
 2. доц. д-р Данчо Марковски
 3. доц. д-р Виктор Димовски
 4. доц. д-р Василка Салевска-Трајкова
 5. доц. д-р Љупчо Ефремов
 6. доц. д-р Маја Корубин Ќорлука
 7. доц. д-р Иван Стефановски
 8. доц. д-р Иво Босилков
 9. д-р Живко Груевски
 10. д-р Дарко Костовски
 11. д-р Благица Ваниќ
 12. д-р Маријана Опашинова-Шундовска
 13. д-р Сашо Орданоски
 14. м-р Винсент Мозби
 15. м-р Донатино Маркон
 16. м-р Дарко Алексов
 17. м-р Тихомир Јанчовски

Визитинг професори:

 1. проф. д-р Дејвид Мекгафи – Глобал Стјуард Институт, Беркли, Калифорнија, САД
 2. проф. д-р Елизабета Мукаетова Ладинска – професор на Универзитетот Лестер, Велика Британија
 3. проф. д-р Роберт Хадсон – професор на Универзитетот Дерби, Велика Британија
 4. проф. д-р Димитриос Акривулис – проферсор на Универзитетот на Македонија во Солун, Грција
 5. проф. д-р Венка Симовска – Универзитет  Архус, Данска
 6. доц. д-р Емилија Георгиевска – Универзитет Сент Луис, Мадрид, Шпанија
 7. д-р Хајнц Бонгарц –Универзитет во Билефелд, Германија

Факултет за странски јазици

Редовни професори:

 1. Проф. д-р Марјана Ванева –Декан на факултетот за странски јазици при УАКС
 2. Проф. д-р Иван Додовски
 3. Вон.проф.  д-р Ивана Трајаноска Стефановиќ – ЦЕЕПУС координатор на УАКС
 4. Доц. д-р Марија Тодорова
 5. Доц. д-р Илина Качинске
 6. М-р Јованка Јованчевска Миленкоска Лектор по англиски јазик
 7. М-р Тамара Јолевска-Попов – Лектор по англиски јазик
 8. М-р Сузана Спасовска-Волнаровска – лектор
 9. М-р Анета Симовска – лектор
 10. М-р Александра Симова Клинчарова – лектор

Надворешни соработници:

 1. М-р Адам Рид
 2. М-р Горан Чамуровски
 3. М-р Дејвид Ламберт
 4. М-р Искра Стојановска
 5. М-р Јана Спироска
 6. М-р Кети Христовска – лектор

Визитинг професори:

 1. Д-р Слободанка Димов – Професор на Универзитетот во Копенхаген, Данска

Факултет за правни науки

Редовни професори:

 1. Проф. д-р Марко Андонов – Декан на факлултетот за правни науки при УАКС, Член на експертскиот тим на ЕУ за изработка на закони кои го регулираат пазарот на капитал.
 2. Проф. д-р Кимо Чавдар – Заменик јавен првобранител за подрачје на град Скопје, директор на правен сектор во Македонска банка а.д Скопје
 3. доц. д-р Кате Трајкова

Надворешни соработници:

 1. Вон.проф. д-р Зоран Михајлоски – Експерт во областа на трудовото право и работните односи , поранешен судија во Апелациониот суд – Скопје
 2. Доц. д-р Ирена Бојаџиевска
 3. Доц. д-р Љупчо Петкуќески
 4. Д-р Елена Мујоска-Трпевска
 5. М-р Горица Атанасова-Ѓоревска
 6. М-р Амир АбдулаиЕксперт во областа на граѓанското право