Денови на финансиска писменост – “Импактот од Ковид кризата и потребата од итна реакција за економско опоравување“

Денови на финансиска писменост – “Импактот од Ковид кризата и потребата од итна реакција за економско опоравување“

Драги студенти, Министерството за финансии во рамки на Координативното тело на регулаторните институции за финансиска едукација во Македонија, заедно со Народна банка на Република Македонија, Агенцијата за супервизија на осигурувањето, Комисијата за хартии од вредност и Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување, организира „Денови на финансиска писменост” – јавен настан кој има за…

Универзитет Американ Колеџ Скопје го прослави својот 15ти роденден!

Универзитет Американ Колеџ Скопје го прослави својот 15ти роденден!

Ни беше задоволство да се видиме со сите членови на нашето големо семејство и им се заблагодаруваме на сите што беа со нас во Недела, и во текот на минатите 15 години. Среќен роденден, УАКС!

Проф. Марјан Петрески стана Стипендист за академска настава на CERGE-EI

Проф. Марјан Петрески стана Стипендист за академска настава на CERGE-EI

Нашиот професор Марјан Петрески стана Стипендист за академска настава на CERGE-EI во Чешка. Стипендијата ( https://www.cerge-ei.cz/teaching-fellows) подразбира екипирање со наставни вештини во областа на економијата за пренесување најсовремени знаења врз студентите. Проф. Петрески се здоби со стипендија конкретно за неговите предавања по Вовед во финансии и Вовед во статистика, кои ги предава во втората година на…

Презентација на студентски проекти по предметот Вовед во макроекономија при УАКС

Презентација на студентски проекти по предметот Вовед во макроекономија при УАКС

Почитувани, Универзитет Американ Колеџ Скопје со задоволство Ве поканува на презентација на успешни проекти од студентите на предметот Вовед во макроекономија од Факултетот за деловна економија и организациони науки и Факултетот за политички науки. Студентите изработија актуелни истражувања за моменталните случувања во светот предизвикани од Covid19 пандемијата, кои ќе ги презентираат во рамките на две теми: Студентите…

Национален консултативен состанок: презентација на резултати од студијата за врсничко насилство помеѓу младите во основните и средните училишта во Скопје

Национален консултативен состанок: презентација на резултати од студијата за врсничко насилство помеѓу младите во основните и средните училишта во Скопје

Почитувани, Ни претставува особена чест и задоволство да Ве поканиме да присуствувате на Националниот консултативен состанок: презентација на резултати од студијата за врсничкото насилство помеѓу младите во основните и средните училишта во Скопје – сегашна состојба и препораки, организиран од страна на Универзитетот Американ Колеџ Скопје во соработка со канцеларијата на УНИЦЕФ во Скопје. Во рамките…

Студентското собрание при УАКС бара промена на мерките и доделување на финансиска помош на сите студенти

Студентското собрание при УАКС бара промена на мерките и доделување на финансиска помош на сите студенти

Студентското собрание при УАКС бара промена на мерките и доделување на финансиска помош на сите студенти. Уставот не разликува помеѓу студенти запишани на приватен или на државен универзитет, затоа со мерката во која што ние не сме вклучени, нашето право на еднаквост е повредено. Ги замолуваме надлежните да ни ги овозможат правата кои што ни…

Трето издание на интердициплинарната манифестација Студентска музичка пролет 2020

Трето издание на интердициплинарната манифестација Студентска музичка пролет 2020

Од 15 до 30 јуни 2020 година, по третпат ќе се одржи интердисциплинарната манифестација „Студентска музичка пролет“ со серија онлајн настани. Овогодинешното издание опфаќа предавања, концерт, рецитал, научна средба и работилница за интердисциплинарни истражувања во книжевноста. Програма 15 јуни 2020, 18:00 – Предавање на проф. д-р Владимир Мартиновски – „Музичките инструменти во поезијата“, концерт ВлаДуоМир – хаику…

82 студенти на онлајн предавањето на тема „Боја, архитектура и дизајн“ во рамките на Факултетот за Архитектура и дизајн при УАКС

82 студенти на онлајн предавањето на тема „Боја, архитектура и дизајн“ во рамките на Факултетот за Архитектура и дизајн при УАКС

Во рамки на предметот „Графички дизајн“, на 13.05.2020 г. се одржа предавање на тема „Боја, архитектура и дизајн“ од страна на архитектите Мирјана Лозановска, Силвија Шалева и Ерик Јуришевиќ. Препознатливи по својот пристап со современ, карактеристичен и колоритен архитектонски јазик, „KONNTRA“ е релативно младо архитектонско студио, кое во изминатата година постигна одлични резултати на низа…