Еразмус + програма

Што претставува Ерасмус + програмата ?

Еразмус + е програма воведена од страна на Европската Комисија која им овозможува на студентите од Европските земји да студираат и да ги довршат дел од своите студии надвор во некоја друга држава која има еразмус + програма.

Кој може да се приклучи кон Ерасмус + програмата ?

Еразмус  е одлична можност да искористите студираање  3 или 12 месеци во друга Европска земја,а со тоа и да го надоградите вашиот степен на учење, како и да стекнете искуство со нови култури, и нови начини на живеење кои ќе ви помогнат да стекнете нови пријателства и да израснете во возрасна и созреана личност.

Студенти од Европа  кои студираат на УАКС (студенти кои доаѓаат)

Доколу сакате да дојдете да студудирате во нашата земја , најпрвин што треба да направите е да го контактирате вашиот Еразмус координатор на вашиот универзитет кои ќе ви даде информации и инструкции.

Уакс студенти ( кои одат да студираат во странство)

Еразмус програмата е достапна за сите студенти на додипломски и пост-дипломски студии. Доколку сте заинтересираани да студирате во некоја од Европските земји , најпрвин треба да проверите дали нашиот универзитет има склучено Еразмус партнерство со универзитетот на кој што сакате да аплицирате?. Еразмус е достапен за повеќето оддели (смерови) , но можностите  дали ќе можете да студирате таму каде што сакате ,ќе зависат од договорите што ги има склучено универзитетот и степенот на студирње на кое сте во моментот.

Кои се бенефитите ?

Бенефитите да поминете еден дел од своето студирање преку Еразмус прогарамата се бесконечни!  Преку ерзмус вие ќе го надополните својот академски и личен развој, ќе го збогатите вашето СВ, ќе запознаете нови пријатели од целиот свет, а со самото тоа ќе ги подобрите своите јазични вештини. А тоа ќе придонесе да се издвојувате од останатите.

Каде се може да одам ?

Еразмус + програмата функционира во 28 земји-членки на ЕУ, вклучувајќи ги Ислад, Лихненштајн, Норвешка и Турција. УАКС е потребно да има специјален договор за да може да се склучи мобилноста. Уакс во моментов има договори со следните универзитети кои покриваат повеќе области:

УАКС Еразмус партнeри :

Факултет за Политички Науки (Катедра по Психологија)

University in Nicosia, Cyprus https://www.unic.ac.cy/

Universita Degli Studi Di Napoli Federico II, www.unina.it

Alanya Alaaddin Keykubat University School of Business, Turkey   https://www.alanya.edu.tr/

Universidade Catolica Portugesa,Lisboa,Portugal  http://www.ucp.pt

Üsküdar University, İstanbul, Turkey https://uskudar.edu.tr/

UNICUSANO, Rome, Italy,  http://www.unicusano.it/en/

Vytautas Magnus University,Kaunas, Lithuania, http://www.vdu.lt/en/

University of Derby, United Kingdom, www.derby.ac.uk

Ircom-University in Les Ponts-de-Cé, France www.ircom.fr

University of Opole, Poland https://uni.opole.pl/

Факултет за Странски Јазици

University of Keele,  Keele, England  https://www.keele.ac.uk/

University of Bielsko-Biała, Poland https://www.ath.bielsko.pl/

Karpacka State University in Krosno www.pwsz.krosno.pl

Ondokuz Mayıs University (OMU), Turkey,  http://www.omu.edu.tr/en

Angel Knachev University of Ruse, Ruse, Bulgaria https://www.uni-ruse.bg/en/university

University of Pila, Pila, Poland https://puss.pila.pl/

Mehmet Akif Ersoy University, Turkey, http://mehmetakif.edu.tr/

Mugla University,Mugla,Turkey http://www.mu.edu.tr/

Aachen University of Applied Sciences, Aachen , Germany http://www.fh-aachen.de/en/

Politehnica University of Timisoara, Timisoara, Romania http://www.upt.ro/english/

University of Derby, United Kingdom, www.derby.ac.uk

Факултет за Деловна Економија и Организациони Науки 

HEPL – University College of the Province of Liège, Belgium https://www.provincedeliege.be/en

Estonian Entrepreneurship University of Applied Sciences, Tallinn, Estonia  www.euas.eu

University Business Academy, Novi Sad, Serbia https://www.fimek.edu.rs/

University of the Basque Country, Spain http://www.ehu.eus/

University of the North, Croatia https://www.unin.hr/category/upisi_preddiplomski/

Alanya Alaaddin Keykubat University School of Business, Turkey    https://www.alanya.edu.tr/

EDEM Escuela de Empresarios, Valencia, Spain http://www.edem.es/Inicio.aspx

Singidunum University,Belgrade, Serbia  http://study.singidunum.ac.rs/

Universite D’Angers, France  http://www.univ-angers.fr

Istanbul University, Istanbul,Turkey,  http://www.istanbul.edu.tr/

Angel Knachev University of Ruse, Ruse, Bulgaria https://www.uni-ruse.bg/en/university

Ondokuz Mayıs University (OMU), Turkey,  http://www.omu.edu.tr/en

University of National and World Economy, Sofia, Bulgaria http://www.unwe.bg/en/

University of Pila, Pila, Poland https://puss.pila.pl/

University of Applied Sciences Worms, Worms, Germany  http://www.hs-worms.de/

Université Catholique de Lille, France , http://www.fges.fr/

Friedrich Schiller University Jena, Germany, http://www.uni-jena.de/

UNICUSANO, Italy, http://www.unicusano.it/en/

Mehmet Akif Ersoy University, Turkey, http://mehmetakif.edu.tr/

Haute Ecole de la Province de Liège, Belgium http://www.provincedeliege.be/

Univesidad de Burgos, Spain http://wwww.ubu.es/

Mugla University,Mugla,Turkey http://www.mu.edu.tr/

University of Applied Sciences Baltazar Zaprešić, Croatia , http://www.vspu.hr

University of Rome Tor Vergata, Ital , http://www.uniroma2.it

Varna Universitu of Management, Bulgaria , http://vum.bg/

Universita di Foggia, Foggia, Italy http://www.unifg.it/

Aachen University of Applied Sciences, Aachen , Germany http://www.fh-aachen.de/en/

ESIC-Business and Marketing School, Madrid, Spain, https://www.esic.edu/

ESIC-Business and Marketing School, Valencia, Spain https://www.esic.edu/valencia

GEA College , Ljubljana, Slovenia http://www.gea-college.si/

Romanian American University, Bucuresti, Romania http://www.rau.ro/index.php?newlang=english

Politehnica University of Timisoara, Timisoara, Romania http://www.upt.ro/english/

Gdansk Management College, Gdansk, Poland  http://www.wsz.pl/

Universidade Catolica Portugesa,Lisboa,Portugal http://www.ucp.pt

University of Derby, United Kingdom, www.derby.ac.uk

HEC Liège, Liège, Belgium: https://www.hec.uliege.be/cms/c_7098604/en/hec

Université Savoie Mont Blanc, Annecy, France: https://www.univ-smb.fr/en/

Universite catholique de l’ouest, Angers, France: https://www.uco.fr/fr

Факултет за Политички Науки

University in Nicosia, Cyprus https://www.unic.ac.cy/

Alanya Alaaddin Keykubat University School of Business, Turkey   https://www.alanya.edu.tr/

Üsküdar University, İstanbul, Turkey  https://uskudar.edu.tr/

Istanbul University, Istanbul,Turkey,  http://www.istanbul.edu.tr/

Ondokuz Mayıs University (OMU), Turkey,  http://www.omu.edu.tr/en

Yalova University, Yalova,Turkey  http://www.yalova.edu.tr/

UNICUSANO, Italy, http://www.unicusano.it/en/

Université Catholique de Lille, France , http://www.fges.fr/

Mehmet Akif Ersoy University, Turkey, http://mehmetakif.edu.tr/

Mugla University,Mugla,Turkey http://www.mu.edu.tr/

Vytautas Magnus University,Kaunas, Lithuania, http://www.vdu.lt/en/

Aachen University of Applied Sciences, Aachen , Germany http://www.fh-aachen.de/en/

Universidade Catolica Portugesa,Lisboa,Portugal http://www.ucp.pt

Gdansk Management College, Gdansk, Poland  http://www.wsz.pl/

University of Derby, United Kingdom, www.derby.ac.uk

Факултет за Правни Науки

University in Nicosia, Cyprus https://www.unic.ac.cy/

New Bulgarian University, Sofia, Bulgaria https://nbu.bg/en

Istanbul University, Istanbul,Turkey,  http://www.istanbul.edu.tr/

Ondokuz Mayıs University (OMU), Turkey,  http://www.omu.edu.tr/en

Angel Knachev University of Ruse, Ruse, Bulgaria https://www.uni-ruse.bg/en/university

UNICUSANO, Italy, http://www.unicusano.it/en/

Université Catholique de Lille, France , http://www.fges.fr/

Gdansk Management College, Gdansk, Poland  http://www.wsz.pl/

Факултет за Компјутерска Техника и Информатика

University of the Basque Country, Spain http://www.ehu.eus/

Singidunum University,Belgrade, Serbia  http://study.singidunum.ac.rs/

Üsküdar University, İstanbul, Turkey https://uskudar.edu.tr/

Ondokuz Mayıs University (OMU), Turkey,  http://www.omu.edu.tr/en

Université Catholique de Lille, France , http://www.fges.fr/

University of the Basque Country, Spain http://www.ehu.eus/

Mehmet Akif Ersoy University, Turkey, http://mehmetakif.edu.tr/

Mugla University,Mugla,Turkey http://www.mu.edu.tr/

University of Applied Sciences Baltazar Zaprešić, Croatia , http://www.vspu.hr

Aachen University of Applied Sciences, Aachen , Germany http://www.fh-aachen.de/en/

Romanian American University, Bucuresti, Romania  http://www.rau.ro/index.php?newlang=english

Politehnica University of Timisoara, Timisoara, Romania http://www.upt.ro/english/

Angel Knachev University of Ruse, Ruse, Bulgaria https://www.uni-ruse.bg/en/university

Факултет за Архитектура и Дизајн

Ondokuz Mayıs University (OMU), Turkey,  http://www.omu.edu.tr/en

Mehmet Akif Ersoy University, Turkey, http://mehmetakif.edu.tr/

Politehnica University of Timisoara, Timisoara, Romania http://www.upt.ro/english/

Gazi University, Ankara, Turkey http://gazi.edu.tr/

Европски кредит трансфер и акомулиран систем (ЕКТС)

ЕКТС е  стадард за споредување на резултатите на студентите од различни универзити кои се членки на Европската Унија. ЕКТС кредитите се доделуваат за успешно завршени студии. Една академска година одговара на 60 ЕКТС кредити, кои се еквивалентни на 1500-1800 часови студирање во сите земји соодветни на стандардите или квалификациите кои го олеснуваат трансферот и напреувањето  во рамките на ЕУ.

Како да аплицирам за Еразмус + програмата ?

УАКС студентите кои сакаат да студираат во странство мораат да аплицираат преку Меѓународната програма .Сите заитересирани мора да го координираат еразмус координаторот и да пополнат онлајн апликација Ерасмус+ Мобилност отворен повик заедно со мативационо мисмо  за студирање во странство. . Портребно е да има одобрување од еразмус координаторот,, одобрување од Деканите и официјлен транскрипт.

Процес на аплицирање

Меѓународната канцеларија раководи со процесот на аплицирање и комуникација со универзитетот – домаќин.

Апликациите се обработени од страна на странскиот комитет

Комитетот се состои од :

  1. Еразмус координатор
  2. Деканот на факлутетот ,каде студентот поденсува апликација
  3. Шефот на меѓународната прогрма

При донесување на одлуката за потенцијалниот кандидат ,за студирање во странство, комитетот ги споредува сите студенти кои аплицирале и се заинтересирани за учество во ерзмус + програмата. Се изготвува листа на најдобри кандидати , подредени по редолсед од најдобар—нјслаб. Ако поради некоја оправдана причина првиот кандидат којшто е избран не може да патува, тогаш местото го завзема второ пласираниот кандидат.

Добивање гранд ?

Избраните студенти добиваат Гранд од страна на ЕУ, кој претставува придонес за дополнителните трооци кои произлегуваат од студирањето во странство. Износот на граднот зависи каде патувате и колку време ќе претстојуате во одредената држава. Исто така, продолжувате да ги добивате своите студентски кредити за кои имате право и ви следуваат ,а со тоа не ја плаќате школарината на универзитетот – домаќин.

Еразмус студентите се ослободени од плаќање на такса за школарина, регистрација, испити и пристап до библиотека и лабаратории во универзитетот- домаќин.

Договор за учење

“Договор за учење” е утврдување на програмата за кои студии треба да се следат, како и да се одобрени  од страна на студентот, кои што е испратен на универзитетот.
Договорите за учење својот акцент го ставаат на темелна подготовка на мобилност со вклучување на сите образовни компоненти / исходи за иднината, признавање, како и потребната јазична компетенција на студентот.
Сите три членаа на комитетот треба да  потпишат  договор ,со кои се обврзуваат со согласност со сите договори утврдени, со што се осигура дека студентот треба да добие признание и дозвола за студирање.

Erasmus+ Student Charter

На секој Еразмус + студент ќе му биде доделен Еразмус + чертер, по негов избор. Во чартерот се нагласени правата и обврските кои треба да ги поседува секој ерзмус + студент, и што се очекува секој студент да исполни во предвнидениот период додека е на еразмус студии.

Кои ангажмани треба да ги направи Int Program Office? 

Пред заминувањето на  Еразмус + студентот е предвидено :

1)   Договор за грант кои го опфаќа периодот на мобилност кои треба да биде потпишан помеѓу студентот и неговиот факултет за високо образование кој го испраќа.
2)  “Договор за учење” за утврдување на програма на студии за да се следи, како што е одобрено од страна на студентот.
3)  “Студентски  Еразмус + чартер” поставување на правата и обврските на студентот во однос на неговиот / нејзиниот период на студирање во странство.

На крај на перодот од студирањето во странство:

  1. Универзитетот мора да му обезбедина студентот целосна  евиденција -потврда дека договоренатапрограма е спроведена, изреализирана .
  2. Универзитетот морада обезбеди целосно академскопризнание за задоволително извршените активности во текот на периодот на мобилност како што е договорено во Договорот за учење, со користење на ЕКТС кредити илиеквивалентен систем. периодот на мобилностисто така треба дабиде внесен во Додатокот на дипломата.

Информации и контакт

За повеќе информации за Еразмус+ програмата, контактирајте го Координаторот на УАКС Еразмус, Викториа Гомбар – gombar@uacs.edu.mk или посетете ја веб страната на Националната Агенција за европски програми и мобилност http://www.na.org.mk за да дознаете повеќе за Еразмус+ програмата.